Fertőtlenítők professzionális felhasználásra

Mivel a kórokozók hónapokig képesek fennmaradni a különböző felületeken, fontos a rendszeres fertőtlenítés. Ilyenek lehetnek a rendszeresen megérintett felületek az ajtókilincsek, villanykapcsolók, WC-ülőke, csaptelepek. Ezek a felületek a baktériumok, vírusok, gombák által leginkább szennyezettek, és könnyen fertőző betegségek terjedéséhez vezethetnek. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a kórokozók átadását a személyzetnek vagy a betegeknek speciális fertőtlenítőszerekre van szükség.

A felhasználástól függően fertőtlenítő törlőkendőket és koncentrátumokat is kínálunk, amik manapság túlnyomórészt aldehidmentes készítmények, amelyek már kevésbé veszélyesek az egészségre. Javasolt ezeknek a szereknek az alkalmazása a felületek tisztítására.

Hogyan alkalmazzuk őket?

A felület fertőtlenítése történhet pumpás fertőtlenítővel vagy nedves törlőkendő alkalmazásával is. Amennyiben lehetséges, a törlőkendővel történő fertőtlenítést részesítsék előnyben. Mivel ez a módszer nemcsak a felület teljes lefedését biztosítja, hanem elkerüli az aeroszol felhalmozódását is. A felületfertőtlenítés gyakorisága a fertőzés kockázatától függ, és helyiségenként változik.

Azok a kezelő helyiségek, pl. műtők, kötözők, gyakrabb fertőtlenítést igényelnek, mint azokon a helyiségekben, ahol nem végeznek kezelést. Fontos alaposan tanulmányozni az egyes felületfertőtlenítő szerek felhasználási előírásait. Pontosan be kell tartani az előírt expozíciós időt, a permetezéssel vagy a törléssel történő fertőtlenítésnél is egyaránt. Csak így biztosítható hogy elpusztítsák a mikroorganizmusokat.

Melyik módszer a legalkalmasabb a kórokozók elpusztítására?

Napjainkban a fertőtlenítő törlőkendők egyre népszerűbbek, mivel egyszerűen, biztonságosan távolíthatók el velük a felületen lévő kórokozók. Meg lehet különböztetni a kész fertőtlenítő törlőkendőket, amelyeket már felületi fertőtlenítőszerrel áztattak, és törlőkendő rendszereket, amelyeket a felhasználó megfelelő fertőtlenítő oldattal áztat be.

Az ilyen típusú rendszereknél fontos betartani a gyártó által meghatározott alkalmazási módot, valamint a törlőkendők és fertőtlenítőszerek kompatibilitását. Az alkoholos törlőkendők széles antimikrobiális spektrumot kínálnak, hatékonyan a gombák, baktériumok, vírusok ellen.

A kész átitatott fertőtlenítőkendők előnyei

  • nincs adagolás
  • nincs fertőtlenítőszer kiöntés
  • nincs aeroszol felhalmozódás

Hogyan fertőtlenítsük a felületeket?

Felületfertőtlenítés alatt a falakon, a padlózaton, bútorokon és egyéb felületeken lévő kórokozók elpusztítását értjük, gyakorlatilag tehát az olyan takarítást, amelynél fertőtlenítés is történik. Minden esetben szakszerűen kell végezni, egyfázisú felületfertőtlenítő szer felhasználásával.

A rendelőben a felületek fertőtlenítése letörléssel, előre elkészített tisztító-fertőtlenítő oldatból történik

Az fertőtlenítő oldatot mindig frissen elkészítve, külön erre a célra használt vödör és törlőkendő segítségével fertőtlenítünk Történhet úgy is, hogy előre elkészített fertőtlenítő oldatunk van, az oldatban lévő egyszer használatos törlőkendőből egyet kivéve a felületet fertőtlenítjük, majd az egyszer használatos törlőkendőt eldobjuk Végezhető a felületek fertőtlenítése úgy is, hogy felület fertőtlenítő spray-vel fertőtlenítjük a felületeket, / Pl. vizsgáló asztal /, majd a behatási idő betartásáig hagyjuk a felületeken

Hogyan válasszunk felületfertőtlenítőt?

A fertőtlenítő kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy mely felületeket és anyagokat kell fertőtleníteni. Vannak alkoholmentes fertőtlenítők, amelyek érzékeny felületekre is alkalmasak, például műanyag vagy akrilüveg. Ha valaki nem biztos a toleranciában, akkor a fertőtlenítőszert először egy kisebb, nem látható felületen kell kipróbálni.

A modern, professzionális termékek egyesítik a magas anyag-kompatibilitást a hatásosság széles spektrumával. Fontos továbbá a megfelelő védőfelszerelés viselése, beleértve az egyszer használatos kesztyűt, biztonsági szemüveget és sebészeti maszkot. A spray-k ugyanis két méterig terjedő aeroszol felhalmozódást okoznak.

Hatásspektrum – ahol a beteggel közvetlenül érintkező felületek vannak, olyan felületfertőtlenítőt kell alkalmazni, amely a lehető legszélesebb hatásspektrummal rendelkezik

Anyag-kompatibilitás – nem minden fertőtlenítőszer használható minden felületre. Az alkoholérzékeny felületekre különösen vigyázni kell mint például az akrilüveg

Alkalmazási módszer – mivel a permetezés önmagában nem fedheti le az összes felületet, és a törlőkendők sem érhetnek el minden sarkot, ajánlatos a spray-ket és a törlőkendőket együttesen alkalmazni

A kínálatban nem találta a keresett terméket, amelyek garantálják rendelőjének a tisztaságát? Szüksége van információkra a fertőzések megelőzéséről? Szeretne higiéniai termékeket vásárolni, de kérdése van velük kapcsolatban? Tegye fel kérdéseit e-mailen, örömmel válaszolunk.