Higiénia

A Kézhigiénia fontossága

Tartalom

  • Miért fontos a kézhigiénia?
  • Útmutató a megfelelő kézhigiéniához
  • A kézfertőtlenítés 5 momentuma
  • Alkohol alapú kézfertőtlenítő használata
  • Kórházi kézhigiénia
  • Kockázati tényezők
  • Kérdések és válaszok

Kézhigiénia: létfontosságú lépés önmaga és mások egészségének megőrzésében

A kézhigiénia egyszerű és hatékony módja a kórokozók és betegségek terjedésének megelőzésének. Akár otthon, akár munkahelyen vagy nyilvános helyen tartózkodik, a kézmosásra vagy a kézfertőtlenítő használatára szánva az időt nagyban hozzájárulhat Ön és mások egészségének megőrzéséhez. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a kézhigiénia alapjait, beleértve azt is, hogy miért fontos, mikor kell elvégezni, hogyan kell helyesen csinálni. Szóval, merüljünk bele!

Miért fontos a kézhigiénia?

Rohanó világunkban gyakran megfeledkezünk azokról az egyszerű dolgokról, amelyek nagy hatással lehetnek saját és mások egészségére. A kezünk tisztasága az egyik ilyen dolog, és ezt mindannyian megtehetjük magunk és közösségünk egészségének megőrzése érdekében.

Kezünk sokféle felülettel érintkezik a nap folyamán, megfelelő higiénia nélkül könnyen felszedhetjük és másokra is terjeszthetjük a kórokozókat. Ez különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a kórokozók könnyen terjedhetnek, például egészségügyi intézményekben, ahol a legyengült immunrendszerű betegek nagy kockázatnak vannak kitéve, vagy világjárvány idején, amikor a vírus gyors átvitele aggodalomra ad okot. A megfelelő gyakorlásával megvédhetjük magunkat és másokat a betegségektől.

Fontos a tisztaság fenntartása is a közösségi terekben, például egészségügyi intézményekben, iskolákban, irodákban. Ez magában foglalja a kézmosási lehetőség és a kézfertőtlenítő adagolók biztosítását, a gyakran megérintett felületek rendszeres tisztítását és fertőtlenítését, valamint a kéztisztaságra való figyelem felkeltését jelzésekkel és oktatással.

Mikor mossunk kezet?

A  másik fontos szempont annak megértése, hogy mikor nem elég a kézmosás, és mikor szükséges a kézfertőtlenítő használata. Például, ha a keze láthatóan piszkos vagy zsíros a jobb megoldás a szappanos kézmosás. Ha azonban nem áll rendelkezésre szappan és víz, vagy útközben van hatékony alternatíva lehet a legalább 60%-os alkoholtartalmú alkohol alapú kézfertőtlenítő használata.

A kezek tisztán tartása az egyik legfontosabb lépés, amelyet megtehetünk, hogy elkerüljük a megbetegedést és a kórokozók átterjedését másokra. Számos betegség terjedhet, ha nem mosunk kezet szappannal és tiszta, folyó vízzel.

Az emberek gyakran megérintik a szemüket, orrukat és szájukat anélkül, hogy észrevennék. A kórokozók a szemen, az orron és a szájon keresztül bejuthatnak a szervezetbe, és megbetegedhetnek. A mosatlan kézből származó baktériumok bejuthatnak az ételekbe és italokba, miközben az emberek elkészítik vagy fogyasztják azokat.

A kórokozók kézmosással történő eltávolítása tehát segít megelőzni a hasmenést és a légúti fertőzéseket, sőt segíthet megelőzni a bőr- és szemfertőzéseket is. Ha az embereket megtanítjuk a kézmosásra, az segít nekik és közösségeiknek egészségük megőrzésében.

Útmutató a megfelelő kézhigiéniához:

Két fő módja van: szappannal és vízzel, vagy alkohol alapú kézfertőtlenítővel. Nézzük meg közelebbről az egyes módszereket:

Kézmosás szappannal és vízzel:

kézmosás menete 0
0.

Nedvesítsük be vízzel a kezünket

kézmosás menete 1
1.

Adagoljunk megfelelő mennyiségű folyékony szappant a tenyérbe

kézmosás menete 2
2.

Dörzsöljük össze a két tenyerünket

kézmosás menete 3
3.

Dörzsöljük az egyik tenyerünkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy közben az ujjakat összefonjuk

kézmosás menete 4
4.

Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük

kézmosás menete 5
5.

Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak a hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak

kézmosás menete 6
6.

Markoljuk meg az egyik hüvejkujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet

kézmosás menete 7
7.

Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, oda-vissza majd váltsunk kezet

kézmosás menete 8
8.

Folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezet

kézmosás menete 9
9.

Kézszárításhoz egyszerhasználatos kéztőrlőt alkalmazzunk

kézmosás menete 10
10.

A vízcsapot a papírtőrlő segítségével zárjuk el

kézmosás menete 11
11.

Kezeink tiszták lettek

A kézfertőtlenítés 5 momentuma

1

A BETEG ÉRINTÉSE ELŐTT

Fertőtlenítsünk kezet a páciens érintése előtt.

2

ASZEPTIKUS BEAVATKOZÁS ELŐTT

Fertőtlenítsünk kezet közvetlenül az aszeptikus beavatkozás előtt.

3

VÁLADÉKKAL TÖRTÉNŐ EXPOZÍCIÓ UTÁN

Fertőtlenítsünk kezet közvetlenül a váladékkal való szennyeződés lehetősége után (a kesztyű levételét követően).

4

A BETEG ÉRINTÉSE UTÁN

Fertőtlenítsünk kezet közvetlenül miután érintkeztünk a beteggel és annak szűkebb környezetével.

5

A BETEG KÖRNYEZETÉNEK ÉRINTÉSÉT KÖVETŐEN

Fertőtlenítsünk kezet miután megérintettük a beteg környezetében lévő tárgyakat még akkor is, ha a beteget magát nem érintettük.

a kézfertőtlenítés 5 momentuma

Alkohol alapú kézfertőtlenítő használata:

kézfertőtlenítés menete 1a
1a.

Az adagolóból megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt juttassunk a tenyérbe

kézfertőtlenítés menete 1b
1b.
kézfertőtlenítés menete 2
2.

Dörzsőljük össze a két tenyerünket

kézfertőtlenítés menete 3
3.

Dörzsőljük az egyik tenyerünkel a másik kéz kézfejét úgy hogy közben az ujjakat összefonjuk

kézfertőtlenítés menete 4
4.

Dörzsöljük össze a két tenyerünket úgy, hogy az ujjakat összefűzzük

kézfertőtlenítés menete 5
5.

Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátátúgy hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak

kézfertőtlenítés menete 6
6.

Markoljuk meg az egyik hüvejkujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük

kézfertőtlenítés menete 7
7.

Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, elöre-hátra

kézfertőtlenítés menete 8
8.

Száradás után kezeink biztonságosak

Kórházi kézhigiénia

A kórházakban kritikus szempont a fertőzések és betegségek terjedésének megelőzésében. Az egészségügyi szakemberek folyamatosan egyik betegtől a másikig mennek, a jó higiénia betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki biztonságban legyen.

A megfelelő kézmosás szappannal és vízzel, vagy alkohol alapú kézfertőtlenítő használata. Ezt meg kell tenni a beteggel való érintkezés előtt és után, aszeptikus eljárások elvégzése előtt, vérrel, testnedvekkel, nem ép bőrrel vagy sebkötéssel való érintkezés után, valamint a kesztyűk levétele után.

egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

Bármely adott napon 15 kórházi beteg közül egynél fennáll egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés

Kórházi környezetben fontos, hogy a megfelelő kézhigiéniás technikát alkalmazzák, mivel ez nagyban befolyásolhatja a folyamat hatékonyságát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)hat lépésből álló technikát javasol a szappannal és vízzel történő kézmosáshoz, amely magában foglalja a kéznedvesítést, a szappan alkalmazását, a kezek legalább 20 másodpercig tartó dörzsölését, a kézmosást, a kézszárítást és végül a törülköző használatát.

A kórházban szerzett fertőzések komoly gondot okoznak az egészségügyi ellátásban  kulcsfontosságú szerepet játszik e fertőzések terjedésének megelőzésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az egészségügyi dolgozók körében gyakran nem megfelelő a betartása, és a megfelelés javítására tett erőfeszítések a fertőzések terjedését jelentősen csökkentették.

Amellett, hogy elősegítjük a kéz tisztaságát az egészségügyi dolgozók körében, fontos a tiszta és higiénikus környezet fenntartása is a kórházban. Ez magában foglalja a gyakran megérintett felületek rendszeres tisztítását és fertőtlenítését, mint például a kilincsek, a villanykapcsolók és a kapaszkodók.

Kórházi környezetben fontos, hogy az egészségügyi szakemberek a megfelelő technikát alkalmazzák, mivel ez nagyban befolyásolhatja a folyamat hatékonyságát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)hat lépésből álló technikát javasol a szappannal és vízzel történő kézmosáshoz, amely magában foglalja a kéznedvesítést, a szappan alkalmazását, a kezek legalább 20 másodpercig tartó dörzsölését, a kézmosást, a kézszárítást és végül a törülköző használatát.

megbetegedések európában

Európában az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok által okozott megbetegedések 75%-át egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések teszik ki

Kockázati tényezők

A nem megfelelő higiéniához számos kockázati tényező társul, többek között:

A fertőzés terjedése:
Kórokozók és baktériumok emberről emberre terjedéséhez vezethet, ami fertőzések és betegségek terjedéséhez vezethet.

Kórházban szerzett fertőzések:
Egészségügyi környezetben a fertőzések kialakulásának fő kockázati tényezője, amely súlyos betegségekhez, sőt halálhoz is vezethet.

Antimikrobiális rezisztencia:
A nem megfelelő tisztaság hozzájárulhat az antimikrobiális szerekkel szemben rezisztens organizmusok kialakulásához és terjedéséhez, ami megnehezíti a fertőzések kezelését.

Foglalkozási veszélyek:
Az egészségügyi dolgozók, akiknek munkája során gyakran érintkeznek a potenciálisan szennyezett felületekkel, fokozottan ki vannak téve a fertőzések és a betegségek kockázatának, ha rossz módszert gyakorolnak.

Rossz higiénia:
A nem megfelelő tisztaság hozzájárulhat kórokozók és baktériumok terjedéséhez.

Gazdasági hatás:
Egészségügyi költségek növekedéséhez, a termelékenység csökkenéséhez és egyéb gazdasági hatásokhoz vezethet.

A fertőzések elleni védekezés nehézségei:
A nem megfelelő gyakorlat megnehezítheti a hatékony fertőzésvédelmi intézkedések végrehajtását, ami kórokozók és baktériumok terjedéséhez vezethet.

A személyes és a közegészség megőrzésének nehézségei:
Megnehezítheti a közegészség megőrzését, ami megnövekedett betegségekhez, orvosi költségekhez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a fertőzések és betegségek terjedésének megelőzésében fontos, hanem az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának megelőzésében is, és elengedhetetlen az általános egészség és jó közérzet megőrzéséhez.

Kritikus szempont a fertőzések és betegségek terjedésének megelőzésében az egészségügyi intézményekben. A megfelelő technikák betartásával, valamint a tiszta és higiénikus környezet fenntartásával hozzájárulhatunk pácienseink és egészségügyi szakembereink biztonságának megőrzéséhez. A kórházi fertőzések kockázatának csökkentése érdekében fontos felhívni az egészségügyi dolgozók figyelmét, és biztosítani kell számukra a szükséges forrásokat és támogatást a szükséges protokollok betartásának javításához.

egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

Fontos megérteni, mikor és hogyan kell végrehajtani, valamint mit kell tenni. Ne feledje, hogy létfontosságú lépése általános egészségének és jólétének megőrzésében, ezért feltétlenül illessze be napi rutinjába. Egy kis erőfeszítéssel mindannyian szokásunkká tehetjük a kézhigiéniát és megóvhatjuk magunkat és másokat a kórokozók és betegségek terjedésével szemben.

Tegyük tehát prioritássá mindennapi életünkben és ügyeljünk arra, hogy vigyázzunk magunkra és a körülöttünk lévőkre.

Kérdések és válaszok a kézmosásról

Tényleg 20 másodpercig kell kezet mosnom?

Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy 20 másodpercig kell dörzsölnie, hogy eltávolítsa a káros baktériumokat és vegyszereket a kezéből. Ha rövidebb ideig mos, nem távolít el annyi kórokozót.

Hogyan távolítja el a kórokozókat és a vegyszereket a szappanos kézmosás?

A habbá alakított szappan és víz felfogja és eltávolítja a baktériumokat és a vegyszereket a kezéből. Ha megnedvesíti a kezét tiszta vízzel a szappan felhordása előtt, akkor jobb habzást kaphat, mintha szappant kenne fel száraz kézre. A jó hab micelláknak nevezett zsebeket képez, amelyek felfogják és eltávolítják a baktériumokat, a káros vegyszereket és a szennyeződéseket a kezéből.

Az antibakteriális szappan jobb, mint a sima szappan?

Használjon sima szappant és vizet a kézmosáshoz. A vizsgálatok nem találtak további egészségügyi előnyöket az antibakteriális szappan használatából, kivéve az egészségügyi szakemberek számára.

A szappan jobb, mint a folyékony szappan?

Mind a szappan, mind a folyékony szappan jól eltávolítja a baktériumokat. A kézmosáshoz használjon sima szappant szelet vagy folyékony formában.

Mi van, ha van vizem, de nincs szappan a kezemhez?

Ha nincs szappanunk és vizünk, használjunk legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt . Ha nincs kézfertőtlenítője vagy szappanja, de van vize, dörzsölje össze a kezét a víz alatt, és szárítsa meg tiszta törülközővel vagy szárítsa meg levegőn. Ha víz alá dörzsöli a kezét, akkor néhány baktérium kimosódik a kezéből, bár ez nem olyan hatékony, mint a szappanos mosás.

Meleg vagy hideg vizet érdemesebb használni?

Használja a kívánt vízhőmérsékletet a kézmosáshoz. A meleg és a hideg víz ugyanannyi baktériumot távolít el a kezéből. A víz segít szappanhab létrehozásában, amely eltávolítja a baktériumokat a bőréről kézmosáskor.

Mi a teendő, ha a víz piszkos vagy szennyezett?

A kezére kórokozó kerülhet, ha piszkosnak tűnő, szennyezett vízbe helyezi (például vészhelyzetben), vagy korábbi használatból származó baktériumok vannak benne, például fürdéshez használt medencében. Ezért javasolja a CDC tiszta, folyó víz használatát a kézmosáshoz. Ha nem fér hozzá tiszta, folyó vízhez, használjon legalább 60% alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőt, hogy megszabaduljon a kórokozóktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük