Speciális eszköztisztítás

A műszer- és eszközfertőtlenítők megfelelő hatásuknak köszönhetően jelentősen csökkentik a fertőző baktériumok mennyiségét. Az egészségügyben alkalmazott műszerekhez, eszközökhöz, speciális műszer- és eszközfertőtlenítő szerekre van szükség, amelyek erős tisztítóhatásuk mellett, anyagbarát tulajdonsággal és gyors behatási idővel kell, hogy rendelkezzenek.

Hogyan alkalmazzuk a műszer- és eszközfertőtlenítőket?

Az előírt kézhigiéné betartása és a felületek fertőtlenítése, tisztántartása mellet fokozott figyelmet igényel a kezelések során alkalmazott orvosi eszközöké, műszereké. A beteggel közvetlenül, vagy közvetve érintkező eszközöket potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, ezért fontos a hatásos fertőtlenítés.

Az egészségügyi szakellátás során használt eszközöket (fogászati eszközök, készülékek, felszerelések) fertőzési kockázat szerinti kategóriákra a felhasználási célja alapján oszthatjuk, kritikus- szemikritikus és nem-kritikus kategóriákra. A fogászati ellátásban használt műszereket, eszközöket, mindig a gyártó előírásai szerint kell kezelni a fertőtlenítési és sterilizálási folyamat alatt.

Hogyan fertőtlenítsük a műszereket, eszközöket?

Az orvosi eszközök fertőtlenítése, tisztítása történhet gépi, vagy kézi módszerrel. Javasolt egyfázisú fertőtlenítést és tisztítást alkalmazni. A mai kor követelményeinek leginkább akkor felel egy eszközfertőtlenítő szer, ha széles antimikrobiális hatásspektrumú (baktericid, fungicid, virucid, tuberkulocid), nem károsítja az alkalmazott eszközöket, minél kisebb koncentrációban és a lehető legrövidebb behatási idővel biztosítja a megfelelő eredményt.

Mire figyeljünk a fertőtlenítés során?

A műszerfertőtlenítés kivitelezéséhez minden esetben védőfelszerelés használata szükséges. Az egyfázisú műszerfertőtlenítési módszer során a fertőtlenítendő, tisztítandó eszközöket, műszereket olyan speciális oldatba helyezzük, amely a fertőtlenítő hatáson túl véroldó és tisztító hatással is rendelkezik. Az alkalmazás során igen fontos a megfelelő koncentráció és a behatási idő betartása.

A forgó műszerek fertőtlenítésére külön speciális műszer fertőtlenítőszert kell használni! Ezek a fertőtlenítőszerek különösen kompatibilisek a legtöbb anyaggal, és oldják a makacs lerakódásokat és maradványokat. Az eljárás minden szerves anyagtól megtisztítja az eszközöket, műszereket.

A tisztítandó eszközöket úgy helyezzük az oldatba, hogy azok csak a 2/3 részét töltsék ki és azokat az oldat teljesen ellepje. Kézi fertőtlenítés során 30°C-nál melegebb víz alkalmazása nem ajánlott. Tisztítás után az eszközöket folyó meleg vízzel alaposan le kell öblíteni, majd tiszta helyen szárítani.(nem törölve)

Hogyan tároljuk a fertőtlenítőket?

A sterilizált eszközök kizárólag abban a csomagolásban tárolhatók, amelyben a megtörtént a sterilizálásuk. A sterilizált csomagokat (a sterilizálás, vagy a felhasználás helyén) csak erre a célra kialakított elkülönített, szennyeződéstől mentes, tiszta, fertőtleníthető felületen, zárható szekrényben tároljuk, ún. szakosított tárolással szabad tárolni, ahol azok csomagolását mechanikus ártalom nem érheti és a mikrobiális szennyeződés lehetősége a legkisebb.

A steril csomagokat csak közvetlenül felhasználásuk előtt szabad felbontani. A felbontott csomagok tartalma tovább már nem tekinthető sterilnek, így a fel nem használt anyagokat – steril anyagként – tovább tárolni és felhasználni tilos. Tilos továbbá folyadékban, oldatban való tárolása!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fertőtlenítőt?

A fertőtlenítők kiválasztásánál négy elsődleges szempontot kell értékelnie, hogy a legjobban megfeleljen a létesítmény igényeinek. Ezekre a kérdésekre adott válaszok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy meghatározhassa a szakrendelőjének a legalkalmasabb termékeket.

  • széles antimikrobiális hatásspektrum
  • rövid behatási idő
  • biztonságos
  • egyszerű alkalmazás

Olyan szer alkalmazása javasolt, ami nem okoz a műszerekben károsodást, ugyanakkor eléri a megfelelő tisztító, fertőtlenítő és vértelenítő hatást. A széles hatásspektrumnak köszönhetően elpusztítják a mikroorganizmusok jelentős részét, és ezáltal növelik a beteg-, és a dolgozói biztonságot az egészségügyi intézményekben.

A különféle fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos információk összegyűjtése sok időbe telik, de ez egy fontos momentuma annak, hogy a legjobb döntést hozza meg az intézménye számára. Az Infekciókontroll terv/kézikönyv, ami szabályozza a fertőtlenítési és sterilizálási folyamatok mellett, egyéb, a törvényben meghatározott folyamatokat, melyek az adott rendelőre jellemzőek, melyek célja a fertőzések megelőzése.